Tjek din forskudsopgørelse for 2023: Det betaler sig

forskudsopgørelse 2023

I løbet af november dukker et nyt dokument op i din personlige skattemappe, nemlig din forskudsopgørelse for 2023. Har du forhold, der rækker over landegrænserne, skal du helt sikkert tage et grundigt kig på forskudsopgørelsen.

Forskudsopgørelsen er et løbende budget over din indkomst og skat, men indtil du selv har efterset den, kan vi lige så godt kalde den for en spådom. For Skat har ikke ægte indsigt i dine forhold; forskudsopgørelsen, som den ser ud, når den dukker op i din skattemappe, er typisk en fremskrivning af de forhold, der gjaldt for dig i 2021. Meget kan være ændret i dit liv, som skattevæsenets algoritmer ikke lige fanger.

Eftersyn af forskudsopgørelse

Er du flyttet til udlandet? Eller hjem igen?
Har du indtægter fra udlandet?
Skal du udstationeres?
Eller har du købt hus uden for de danske landegrænser?
Er du gået fra at være fuld skattepligtig til at være begrænset skattepligt? Eller omvendt?
Kan du svare ja til blot ét af disse spørgsmål, er det en fortræffelig ide at gå forskudsopgørelsen nøje igennem.

Har du brug for hjælp til serviceeftersynet af din forskudsopgørelse, hjælper vi gerne. Du kan læse mere om os her… 

 

5 gode tips om forskudsopgørelsen

For dig, der gerne vil være godt klædt på, kommer der her 5 gode tips om din forskudsopgørelse:

1. Selv om du tjekker din forskudsopgørelse efter i sømmene, inden vi holder nytårsaften, er det stadig en god ide at lave et ekstra eftersyn et par måneder inde i 2023. Så har du set, hvordan de første måneder falder ud, og du kan nemmere danne dig et overblik. Forskudsopgørelsen kan sagtens rettes flere gange i årets løb, hvis det er nødvendigt.

2. En af grundene til at det er smart at få rettet forskudsopgørelsen til i takt med, at du ændrer dine forhold, er, at der kan gå lang tid, før en eventuelt overskydende skat igen havner i din pengepung. Jo hurtigere du er ude, desto hurtige kan skatten justeres.

3. Foruden alle de ovennævnte forhold, der har med udlandsforhold at gøre, kan du også have andre ændringer i dine forhold, der kræver en ændring af forskudsopgørelsen. Vi kan nævne ændret løn, ægteskab/skilsmisse, ændret overskud af virksomhed, omlagte lån – eller måske er du gået på barsel? På deltid? Eller på pension? Mulighederne er mange.

4. Ligger dine indtægter i den gode ende, er det særligt vigtigt at kigge på forskudsopgørelsen. For kommer du over topskattegrænsen på 568.900 kroner, vil din skatteprocent stige. For så skal du betale yderligere 15% i skat af indkomsten over denne grænse.

5. Når du nu har hovedet nede i skattemappen, er det en god ide også at tjekke din årsopgørelse for 2022. Ser den ud til at ende med et korrekt resultat? Er svaret nej, kan du stadig nå at rette op på den i årets sidste måneder.

Ekstra råd til forskudsopgørelsen

Og så lige et ekstra bonus-råd: Forventer du en restskat for 2023, kan du til enhver tid foretage en frivillig indbetaling af skat. Gør du det inden udgangen af 2024, er det rentefrit.

Skal du arbejde i Danmark for en udenlandsk arbejdsgiver? Læs mere her

Vi ser rigtig mange med fejl i forskudsopgørelsen, og det gælder især for personer, der har forhold, der rækker over landegrænserne. Vi har mange års erfaring og hjælper gerne – skriv til os på info@inwema.dk eller ring på tlf. +45 3169 3169.